Reaali Robootika.COM

NXT robotimaailm ja programmeerimine C-keeles

NXT ekraanile loodud multikad

Kolme põrsakese muinasjutt Lego Mindstorms NXT ekraanil, 2014 aasta NXT animatsiooni võidutöö.

Kolm põrsakest muinasjutt NXT ekraanil

 

Punamütsikese muinasjutt Lego Mindstorms NXT ekraanil, 2013 aasta NXT animatsiooni võidutöö.

Punamütsikese muinasjutt NXT ekraanil

 

Kuna ekraani pikslite arv on piiratud (64x100 pikslit) ning protsessorivõimsus samuti, on tegemist igati suurepärase saavutusega.

Mõlema puhul on kood kirjutatud programmiga BricxCC ning NXC programmeerimiskeeles (à 1000 rida koodi) ning pildid loodud programmiga nxtRICeditV2.

Koodi autor Rao ning animatsiooni pildid loodud Jaani, Timo ja Ramsese poolt.

Meie oleme Eesti Parim Robootikakool 2014

Tartu Ahhaa! keskuses toimunud robootikavõistlusel selgitati juba neljandat aastat välja Eesti Parim Robootikakool. Tänavu pälvis tiitli ja sellega kaasas käiva rändkarika võistkond RRR ehk Reaali Robotistuudio Robootika.COM, kuhu kuuluvad põhikooliõpilased Tallinna erinevatest koolidest.

Reaali Robotistuudio Robootika.COM

19. aprillil kogunesid Tartusse Ahhaa! keskusse õpilased üle Eesti, et pidada maha suurim koolirobootika võistlus RoboMiku Lahing. RoboMiku Lahingus osales 350 võistlejat ning parima robootikakooli tiitli nimel võeti mõõtu neljas võistlusalas: LEGO sumo, täpsussõit mudellinnas, animatsioon ning joonejärgimine.

Alade koondtulemusel sai robootika Eesti meistri tiitli ja sellega kaasneva rändkarika RRR ehk Reaali Robotistuudio Robootika.COM, kuhu kuuluvad põhikooliõpilased Tallinna erinevatest koolidest.

„Meie poisid olid väga tublid, aga tegelikult olid kõik võistkonnad teinud uskumatult head tööd ,“ ütles RRR-i juhendaja Leivo Sepp. „Meie tiimile tagas edu pühendunud töö, aga ka raamidest väljas mõtlemine.“

Raamidest väljas mõtlemise näiteks tõi juhendaja linnaläbimise juures oleva reegli: „Kui robot ei anna teed peateel liikuvale autole ning puudutab seda, loetakse roboti katse lõppenuks.“ Enamik võistkondi ehitas roboti, mis igal juhul peatee ees peatus, et seal sõitvat autot läbi lasta. RRR-i tiim programmeeris oma roboti aga arvestusega, et juhul, kui ristteele jõutakse enne peateel sõitvat autot, seal ei peatutagi – nii nagu toimitakse ka päris liikluses.

RRR saavutas neljal võistlusalal kolm esikohta (joonejärgijas, linnaläbimises ja robotiplatvormile programmeeritud animatsioonis), sumos jäädi pingelise heitluse järel teisele kohale.

RRR saavutas Eesti Parima Robootikakooli tiitli ka 2012.aastal. Eelmise aasta parimaks robootikakooliks tunnistati Tartu Kivilinna Gümnaasiumi robootikaring ning 2011. aastal Narva robootikud.

RRR koondab robootikahuvilisi põhikooliõpilasi Tallinna erinevatest koolidest. Reaalkoolist osales RoboMiku võistlusel Rando Tõnso (8.klass), Rao Zvorovski (9.klass) Timo Loomets (8.klass). Lisaks nendele kuulusid võistkonda Jaan Roop Nõmme Põhikoolist ning Peter Alex Mahhov ja Ramses Sepp 21. Koolist.

Alade kaupa tahan esile tõsta järgmiseid nimed: Jaan osales pea kõikide robotite ehitamisel, kuid tema lemmik on sumo robot, Timo oli samuti väga tugev sumoroboti operaator ning koos Jaani ja Ramsesega aitas multifilmi animatsiooni jaoks pilte luua, Rando panustas olulisel määral joonejärgija roboti programmi algoritmile ning roboti häälestamisele, Ramses tegi linnaläbija roboti programmi ning testis ja viimistles selle võidu vääriliseks, Rao oli hõivatud kõige enam programmeerimist nõudva alaga – animeeritud multifilmi loomisega, milleks sel aastal oli kolm põrsakest.

RoboMiku konkursi eesmärk on äratada reaalteaduslikku ning insenertehnilist huvi üldhariduskoolide õpilaste hulgas.

Eesti Parima Robootikakooli nime kannab MTÜ Robootika poolt välja antav rändkarikas, mille saab omale kool, mis on osalenud Eesti robootika võistlustel ja näidanud seal parimaid tulemusi. Nelja ala võistlustulemustest moodustub koondpingerida, mille alusel leitakse karika saaja Rändkarikas on suurim tunnustus Eesti koolirobootika maastikul, mida võiks ihaldada iga robootikaga tegelev kool ja mille tiitli kaitsmine on väljakutse igale võitjale.

Võistluse lühiülevaade TV3-e vahendusel: http://www.tv3play.ee/sisu/seitsmesed-uudised-2014/383559?autostart=true

Uudis Tartu Postimehes: http://tartu.postimees.ee/2767530/noored-robootikud-panid-mangu-koik-oskused 

Võistluse info: http://robootika.ee/index.php/RoboMiku_lahing_ja_Jr.FLL

Õpetajate leht, Koolielu, Kiip.ee, ERR haridusuudised

TallinnCity käis meiega lugu tegemas: http://tallinncity.postimees.ee/2776680/robootikakooli-poisid-naitasid-robotite-linnasoitu-ja-sumomatsi

Täiendav info:
Leivo Sepp
Robootika.COM juhendaja