Reaali Robootika.COM

NXT robotimaailm ja programmeerimine C-keeles

Nutilabor Robootika.COM võitis Võru robootikavõistlusel kaks esikohta

Laupäeval, 30. märtsil Võru Spordikeskuses toimunud Eesti-Läti robootikavõistlusel  Võru Roboti Tsõõr 2013 võitis Nutilabor Robootika.COM esikohad LEGO joonejärgimises ja NXT animatsioonis. LEGO sumos saavutati teine koht. http://robert.vkhk.ee/tehnikaring/

Robootika.COM Võru Roboti Tsõõr

Võru Roboti Tsõõril osales ligi 120 robotit Eestist ja Lätist. Võistlused toimusid kaheksas kategoorias: 3 kg sumo, minisumo, LEGO sumo, LEGO joonejärgimine, joonejärgimine, linnaläbimine, NXT animatsioonid ja vabaklass. Robootika.COM põhikooliõpilaste võistkond osales neljal alal: LEGO sumo, LEGO joonejärgimine, linnaläbimine ja NXT animatsioonid.

“Olen tiimi saavutuse üle tõeliselt uhke,” ütles Robootika.COM juhendaja Leivo Sepp. “LEGO joonejärgimises kasutasid poisid roboti juures uudset kontseptsiooni, mille idee saadi hiljutiselt Viinis toimund RobotChallenge võistluselt. Ehkki see tähendas, et seni kasutatud joonejärgija programm tuli täielikult ümber kirjutada, tasus see vaeva ning saavutatigi esikoht.”

Sepa hinnangul oli tavapäraste võistluste kõrval üheks huvitavaimaks ülesandeks NXT animatsioon, mis pani proovile nii loovuse kui programmeerimisoskuse.

“Meie tiimi võidukas animatsiooni 1000 koodirea kirjutamine ja üle 50 pildi joonistamine nõudis loojatelt mitut täispikka päeva ning valmis lõplikult autos teel Võru poole,” märkis Sepp. “Sama palju aega nõudis aga kontseptsiooni ja loovlahenduse väljavõtmine ning selle korrigeerimine vastavalt NXT võimalustele.”

Robootika.COM on üks 36 tehnoloogia huviringist, kes tänavu valiti Vaata Maailma SA, EMT, Elioni ja Microsofti Nutilabori projekti. Samuti on Robootika.COM pälvinud tiitli „Eesti Parim Robootikakool 2012“.

Võru robootikavõistlusel esindasid Robootika.COM tiimi õpilased Tallinna erinevatest koolidest: Rao Zvorovski (Tallinna Reaalkool), Ramses Sepp (Tallinna 21.Koolist) ja Jaan Roop (Nõmme Põhikool).

Eesti robootikud jõudsid Euroopa meistrivõistlusel kolmel alal finaali

Eesti noorte robootikute võistkond Robootika.COM jõudis Euroopa robootikameistrivõistlusel RobotChallenge 2013 finaali kõigil kolmel osaletud alal.

Robootika.COM osales võistlusel kolmes kategoorias: PuckCollect, LEGO joonejärgija ja LEGO sumo (viimases kahe erineva robotiga, mis mõlemad olid finalistide seas). Parimaks saavutuseks sai 4.koht LEGO sumo võistlustel.

Robootika.COM RobotChallenge 2013

“Kõikidel aladel finaali jõudmine tihedas rahvusvahelises konkurentsis näitab võistkonna väga head taset,” ütles Robootika.COM juhendaja Leivo Sepp. “Mõnelgi alal oli finaalis võistlus ülimalt tasavägine ning Eesti medalilootused kõikidel aladel reaalsed. „Eelvooru alagruppides olid meie sumorobotid täielikult ilma kaotusteta, võites kõiki teisi. Ka meie güroskoobiga varustatud PuckCollect oli oma eelvoorus ülekaalukalt parim, ent finaalis pidi tunnistama võimsamate robotite paremust: esimese koha võttis  näiteks Kinecti kaamerasüsteemi kasutanud robot.“

Tänasel RobotChallenge võistlusel panid oma oskused proovile 500 robotiehitajat 25 riigist üle maailma Lõuna-Aafrikast, Mehhikost, Omaanist, Hiinast, Ecuadorist, Hong Kongist, Peruust ja mitmetest Euroopa riikidest. Võisteldi 15 erinevas võistlusklassis 400 robotiga.

Robootika.COM on üks 36 tehnoloogia huviringist, kes tänavu valiti Vaata Maailma SA, EMT, Elioni ja Microsofti Nutilabori projekti. Samuti on Robootika.COM pälvinud tiitli „Eesti Parim Robootikakool 2012“.

Eelmisel aastal pälvis Robootika.COM RobotChallenge 2012 võistlusel Puck Collect kategoorias hõbemedali.

RobotChallenge võistluse ajakava 23. ja 24. märtsil

Euroopa suurima robotivõistluse RobotChallenge esmane ajakava.

www.robotchallenge.org/schedule

Laupäev, 23. märts

Hommik:

  • Joonejärgija kvalifikatsioonid
  • Lego joonejärgija kvalifikatsioonid
  • Nano Sumo kvalifikatsioonid

Pealelõunal:

  • Joonejärgija finaalid
  • Lego joonejärgija finaalid

Kogu päeva jooksul:

  • Vabaklassi robotite esitlused
  • Poolautomaatsed lendavad robotid
  • Autonoomsed lendavad robotid
  • Mini sumo kvalifikatsioonid (10x10cm, 500g )
  • Micro sumo kvalifikatsioonid (5x5cm, 100g )
  • Mega sumo kvalifikatsioonid (20x20cm, 3 kg raskekaalu robotid)

____________________________

Pühapäev, 24. märts

Hommik:

  • Keerulise joonejärgija kvalifikatsioonid
  • Lego sumo kvalifikatsioonid
  • Humanoid sumo kvalifikatsioonid ja finaalid
  • Nano sumo finaalid (2,5x2,5cm, 25g näpuotsasuurused sumorobotid)
  • Micros sumo finaalid
  • Mega sumo finaalid
  • Puck Collect kvalifikatsioon

Pealelõunal:

  • Keerulise joonejärgija finaalid
  • Puck Collect finaalid
  • Humanoidide võidujooks
  • Lego sumo finaalid
  • Mini sumo finaalid

Kogu päeva jooksul:

  • vabaklassi robotite esitlused
  • Autasustamised

Eesti noored robotiehitajad sõidavad robootikavõistlusele Viini

23-24.märtsil Viinis toimuval robootika Euroopa meistrivõistlusel RobotChallenge osalevad ka Eesti põhikooliõpilaste robootikaringi Robootika.COM liikmed.

Robootika.COM osaleb võistlusel kolmel alal: robotsumo, joonejälgimise võistlusel ja erivärviliste nööpide kogumisel - PuckCollect.

“Sügistalvisel Robotexi võistlusel näitas Robootika.COM joonejälgija robot head tulemust, olles kiireim Lego NXT joonejälgija. Poisid on seda nüüd veelgi edasi arendanud ja seega on meil joonejälgija võistlusel ehk päris head šansid,” hindas Robootika.COM juhendaja Leivo Sepp. “Konkurents on kõikidel aladel muidugi ülikõva, 500 osalejat 25 riigist kokku 400 robotiga.”

Robot-sumol osaleb Robootika.COM LEGO robotiga, sest sellel alal on spetsiaalne legorobotite võistlusklass. Joonejälgimises osaletakse samuti LEGO robotiga, kus on samuti vastav võistlusklass. Nööpide korjamiseks aga kasutatakse eelmisel aastal hõbemedali võitnud isetehtud roboti edasiarendust. Parendati sorteerimist, väravate mehhaanikat ning ehitati lisaks nööpide kogumissalvest väljatuleku takistamiseks spetsiaalne ribikardin.

See robot on vineerist saetud alusraami ja metallist kogumissahkadega, kasutades värvide eristamiseks erinevaid andureid, suunamääramiseks güroskoopi ja juhikutes spetsiaalseid servomootoreid.

Robootika.COM koondab robootikahuvilisi põhikooliõpilasi Tallinna erinevatest koolidest, hetkeseisuga on õpilasi Tallinna Reaalkoolist, Nõmme Põhikoolist, Tallinna Tehnikagümnaasiumist ja 21. Koolist.

RobotChallenge võistlusele minekut toetab Nutilabor ja Microsoft.

RobotChallenge kohta saab lähemalt lugeda siit: http://www.robotchallenge.org/www.robotchallenge.org

Robotivõistluse võit FLL-i Eesti finaalis

Laupäeval, 2. märtsil Tartu AHHAA Keskuses toimunud  First Lego League'i (FLL) finaalis toimunud robotimängu võitis Robootika.COM võistkond, kelle ehitatud robot täitis spetsiaalsel väljakul enim ülesandeid ja kogus suurima arvu punkte.

Robootika.COM FLL tiimRobootika.COM võistkonda kuuluvad Jaan Roop (Nõmme Põhikool), Rao Zvorovski (Tallinna Reaalkool), Ramses Sepp, Peter Alex Mahhov, Marko-Raul Peetersoo ja Raimond Lume (kõik Tallinna 21.Kooli õpilased) ning Tomi-Andre Priimets, Karl Jakob Levin, Kirte Katrin Sarevet, Petra Brit Põhjakas (kõik Tallinna Tehnikagümnaasiumi õpilased).

FLL-i võistlus koosneb kolmest osast: robotiehitus, uurimustöö/projekt ja meeskonnatöö. Tänavune võistlus oli teemal „Lahendused eakatele“ (Senior Solutions).

Kõige keerukam ja  vaatemängulisem osa võistluse juures ongi robot, mis peab täitma spetsiaalsel väljakul kahe ja poole minuti jooksul iseseisvalt hulga ülesandeid. Robootika.COM robot sai hakkama vanuritele tekkide kohaletoimetamisega, ravimi toomisega, ümberkukkunud tooli põrandalt koristamisega ning suutis edukalt täita ka platsi ühe keerukaima ülesande, kiikuva platvormi ületamise.

Uurimustöö raames tuli valida eakate inimestega seotud probleem ning sellele innovaatiline lahendus välja pakkuda. Robootika.COM ideeks oli interaktiivne ravimikapp, mis aitab eakatele meelde tuletada ravimite võtmise või protseduuride aega ning on ühtlasi ühenduses apteegiga, et vajalikul ajal ravimeid operatiivselt juurde tellida.

Meeskonnatöö osas hinnatakse FLL-i põhiväärtusi, mis aitavad arendada õpilasi koos töötama ja ühiselt probleemidele lahendusi otsida.

Kõikide alade koondarvestuses saavutas Robootika.COM teise koha. Esimese koha võitis Kristiine võistkond Öökullid.  Tegu oli FLL-I finaalvõistlusega, kus osalesid Eesti ja Läti noorrobootikud vanuses 9-16 aastat. Eelnevalt olid toimunud FLL-I Põhja-Eesti ja Lõuna-Eesti voorud ning neist edasi pääsenud 20 parimat võistkonda kohtus omavahel finaalis.

Robootika.COM on üks 36 tehnoloogia huviringist, kes tänavu valiti Vaata Maailma SA, EMT, Elioni ja Microsofti Nutilabori projekti. Samuti on Robootika.COM pälvinud tiitli „Eesti Parim Robootikakool 2012“.

FLL mängulaua saladus: Top Secret!

Igal aastal on FLL-I laua sisse peidetud üks saladus. See tuleb osalejatel endal üles leida, korrladajad selle kohta ühtegi vihjet ei anna.

 

Käesoleva aasta saladus seisneb selles, laual on 12 väikest märki, mille kohta arvatakse, et need on sinna juhuslikult pandud ning ei tähenda midagi. Kuid tegelikkuses on nende näol tegemist indikaatori tärkidega, millest moodustub kokku 60.

Miks just 60?

Aga seetõttu, et käesoelva aasta teema on Senior Solutions ning antud projekti kohaselt algab seniori vanus alates 60-st eluaastast.

 

Vaata videot.

FLL Senior Solutions 2012 Top Secret